V článku sa dozviete:
- Vplyv umelých konzervantov na zdravie
- Svet plný chémie
- Zdravotné účinky chilli
Dá sa jesť zdravo a zároveň chutne? Sme presvedčení o tom, že áno! U nás na farme pre Vás každý deň vyrábame produkty vysokej kvality, také, čo zodpovedajú trendu zdravého jedenia. Viac v článku…
Nápad to bol skvelý! Pomocou chémie zakonzervujeme potraviny, ktoré potom dlhšie vydržia. Predĺžime dobu spotreby, ušetríme za chladenie…takto nejako to poňali chemickí potravinoví inžinieri niekedy v 20. storočí. Nezostalo len pri konzervantoch. Na rad prišli dochucovadlá a farbivá.
Dnes po niekoľkých desaťročiach už vieme, že to nebol vývoj, s ktorým by sme boli úplne stotožnení a mnohé štúdie dávajú za pravdu hlasom, ktoré tvrdia, že:
- Umelé konzervanty – môžu spôsobovať mnohé
zdravotné problémy. Najčastejšie migrénu, alergie,
astmatické záchvaty či nevoľnosť. - Umelé dochucovadlá – sú pokladané za rizikové
látky, možu podporovať vznik potravinových alergií. - Potravinárske syntetické farbivá – najčastejšie sa vyrábajú
z ropy, obsahujú kovy, soľ či rôzne biologické
látky. Mnohé z nich môžu byť práve preto
spúšťačom rôznych vážnych ochorení, ako je napríklad rakovina.
Chémia nám urobila z chutného jedla, ktoré malo síce kratšiu dobu spotreby, jedlo atraktívnejšie, farebnejšie a oklamaním našich chuťových pohárikov ešte chutnejšie. Bonus na záver – ak chceme, vydrží roky v nezmenenej “kvalite”.
Filozofiou našej produkcie na Farme Macove je, aby naše výrobky nielen výborne chutili, ale vyhovovali nárokom na moderný produkt vyrobený bez chemických konzervantov a farbív.
Trendom je ešte stále “kult tela”, a my stále dúfame, že začne prevládať “kult zdravého jedla”. Sme pripravení!
Kapsaicín obsiahnutý v chilli papričkách Caroliny reaper je ideálny pre oba kulty 🙂
Chilli papriky Capsicum chinense obsahujú rastlinný
alkaloid kapsaicín, vitamíny A, B, C, E, K, ako aj iné
užitočné látky. Majú silné antiseptické a antibiotické
účinky podporujúce imunitu. Slúžia ako prevencia
proti rakovine, cukrovke, astme, migréne či depresii.
Dá sa teda jesť zdravo a chutne?
Využitím kvalitných surovín, dodržaním správnych postupov výroby a balenia potravín vieme tento cieľ dosiahnuť. Týmto spôsobom si naše produkty zachovajú množstvo vitamínov, vlákniny, mikro a makro prvkov. Ide to aj bez použitia chémie!