Jesť zdravo blog

Carolina reaper – pálivý chilli doktor

Čo viete o najštipľavejšej chilli?

  • Carolina reaper – najštipľavejšia chilli paprika
  • Kapsaicín- čo to je?
  • Zdravotné benefity kapsaicínu

Carolina reaper je momentálne našou jedinou pestovanou plodinou. Táto  chilli paprička nás úplne opantala svojou výnimočnosťou. Hrejivá pálivosť a ovocné tóny v chuti…Nazrime trochu do histórie tejto pálivej “beštie”!

Jej latinský názov je Capsicum chinense a prvý krát ju vypestoval v roku 2012 Ed Currie v meste Fort Mills v Južnej Karolíne v USA. V roku 2013 bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete s hodnotami kapsaicínu 1 569 383 SHU, ale môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici.

Všetky chilli papričky pochádzajú z južnej a strednej Ameriky.

Archeologické nálezy v južnej Amerike preukázali používanie chilli pri varení už najmenej pred 4000 rokmi

Carolina Reaper bola vyšľachtená v Karibiku a rovnako sa jej darí vo veľmi teplých oblastiach. Túto odrodu môžeme pestovať aj v domácich podmienkach mierneho pásma, musíme sa však riadiť základnými pravidlami, ktoré zabezpečia úspešné pestovanie.

Tento kultivar dorastá do výšky 160 centimetrov a rastie vo forme kra.

Rôzne odrody chilli sa dostali do európy námornými trasami dobyvateľov a objaviteľov “nového sveta”.

Prví osadníci zo Španielska a Portugalska doniesli chilli spolu s tabakom a zemiakmi do ostatných častí sveta.

Schopnosť chilli krížiť sa s ostatnými paprikami viedla k tomu, že sa v rôznych oblastiach vyvinuli nové odrody, ktoré sa stali súčasťou kuchyne v mieste, kde vznikli.

Kapsaicín

Veľa čítame o počúvame o zdravotných benefitoch kapsaicínu, ako prospieva našemu zdraviu ako to s ním nepreháňať…Tu na Farme Macove pracujeme s informáciami  z praxe. Našu chilli Carolinu sme si otestovali zprava aj zľava..:)

Viete čo robiť  ak to s chilli preženiete?  Váš mozog vyhodnotí situáciu ako reálne popálenie a bolesť je ekvivalentná pocitu popálenia. Prvá pomoc:

  • cukor, med, chlieb, zemiak
  • citrónová šťava (alebo limetková)
  • olivový olej , avokádo
  • alkohol, mastné jedlo

Za tú pálivosť ako sme už zistili môže práve kapsaicín. 

Kapsaicín je rastlinný alkaloid, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť papriky. Je rozpustný v tukoch. Prispieva k podpore krvnej cirkulácie, zvýšeniu rýchlosti metabolizmu, stimulácii žalúdočnej sekrécie a tým k podpore zažívania. To sú hlavné účinky samotného kapsaicínu, ale hlavný zdravotný benefit poskytuje  chilli paprika sama o sebe. Obsahuje veľa potrebných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny : A, B, C, E, K a minerály ako železo, vápnik, horčík a nezabúdajme ani na vlákninu.

Chilli papriky podporujú imunitu, detoxikujú a majú silné antiseptické aj antibiotické účinky. Pôsobia ako prevencia na kardiovaskulárne ochorenia, proti rakovine, cukrovke, astme, migréne aj depresii.

Sú vhodné ako doplnok chudnutia keďže obsahujú na 100g iba 37Kcal.

Doprava zdarma

Pri objednávke nad 60€

Produkcia gurmánskych výrobkov z chilli

To najlepšie z chilli!

Ekologické pestovanie

Chránime našu planétu

100% bezpečná platba

MasterCard / Visa