Čo viete o najštipľavejšej chilli?
- Carolina reaper – najštipľavejšia chilli paprika
- Kapsaicín- čo to je?
- Zdravotné benefity kapsaicínu
Carolina reaper je momentálne našou jedinou pestovanou plodinou. Táto chilli paprička nás úplne opantala svojou výnimočnosťou. Hrejivá pálivosť a ovocné tóny v chuti…Nazrime trochu do histórie tejto pálivej „beštie“!
Jej latinský názov je Capsicum chinense a prvý krát ju vypestoval v roku 2012 Ed Currie v meste Fort Mills v Južnej Karolíne v USA. V roku 2013 bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete s hodnotami kapsaicínu 1 569 383 SHU, ale môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici.
- Carolina reaper
- Trinidad Moruga Scorpion
- Naga Bhut Jolokia
- Habanero
Odkiaľ pochádza chilli ?
Všetky chilli papričky pochádzajú z južnej a strednej Ameriky.
Archeologické nálezy v južnej Amerike preukázali používanie chilli pri varení už najmenej pred 4000 rokmi
Carolina Reaper bola vyšľachtená v Karibiku a rovnako sa jej darí vo veľmi teplých oblastiach. Túto odrodu môžeme pestovať aj v domácich podmienkach mierneho pásma, musíme sa však riadiť základnými pravidlami, ktoré zabezpečia úspešné pestovanie.
Tento kultivar dorastá do výšky 160 centimetrov a rastie vo forme kra.
Chilli v Európe
Rôzne odrody chilli sa dostali do európy námornými trasami dobyvateľov a objaviteľov „nového sveta“.
Prví osadníci zo Španielska a Portugalska doniesli chilli spolu s tabakom a zemiakmi do ostatných častí sveta.
Schopnosť chilli krížiť sa s ostatnými paprikami viedla k tomu, že sa v rôznych oblastiach vyvinuli nové odrody, ktoré sa stali súčasťou kuchyne v mieste, kde vznikli.
Kapsaicín
Veľa čítame o počúvame o zdravotných benefitoch kapsaicínu, ako prospieva našemu zdraviu ako to s ním nepreháňať…Tu na Farme Macove pracujeme s informáciami z praxe. Našu chilli Carolinu sme si otestovali zprava aj zľava..:)
Viete čo robiť ak to s chilli preženiete? Váš mozog vyhodnotí situáciu ako reálne popálenie a bolesť je ekvivalentná pocitu popálenia. Prvá pomoc:
- cukor, med, chlieb, zemiak
- citrónová šťava (alebo limetková)
- olivový olej , avokádo
- alkohol, mastné jedlo
Za tú pálivosť ako sme už zistili môže práve kapsaicín.
Kapsaicín je rastlinný alkaloid, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť papriky. Je rozpustný v tukoch. Prispieva k podpore krvnej cirkulácie, zvýšeniu rýchlosti metabolizmu, stimulácii žalúdočnej sekrécie a tým k podpore zažívania. To sú hlavné účinky samotného kapsaicínu, ale hlavný zdravotný benefit poskytuje chilli paprika sama o sebe. Obsahuje veľa potrebných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny : A, B, C, E, K a minerály ako železo, vápnik, horčík a nezabúdajme ani na vlákninu.
Chilli papriky podporujú imunitu, detoxikujú a majú silné antiseptické aj antibiotické účinky. Pôsobia ako prevencia na kardiovaskulárne ochorenia, proti rakovine, cukrovke, astme, migréne aj depresii.
Sú vhodné ako doplnok chudnutia keďže obsahujú na 100g iba 37Kcal.