+421 47/437 0961

obchod@farmamacove.sk

a

Čo viete o najštipľavejšej chilli?

  • Carolina reaper – najštipľavejšia chilli paprika
  • Kapsaicín- čo to je?
  • Zdravotné benefity kapsaicínu

Carolina reaper je momentálne našou jedinou pestovanou plodinou. Táto  chilli paprička nás úplne opantala svojou výnimočnosťou. Hrejivá pálivosť a ovocné tóny v chuti…Nazrime trochu do histórie tejto pálivej „beštie“!

Jej latinský názov je Capsicum chinense a prvý krát ju vypestoval v roku 2012 Ed Currie v meste Fort Mills v Južnej Karolíne v USA. V roku 2013 bola zapísaná do Guinessovej knihy rekordov ako najpálivejšia paprička na svete s hodnotami kapsaicínu 1 569 383 SHU, ale môže dosiahnuť až 2 200 000 bodov na Scovilleho stupnici.

  • Carolina reaper
  • Trinidad Moruga Scorpion
  • Naga Bhut Jolokia
  • Habanero

Odkiaľ pochádza chilli ?

Všetky chilli papričky pochádzajú z južnej a strednej Ameriky.

Archeologické nálezy v južnej Amerike preukázali používanie chilli pri varení už najmenej pred 4000 rokmi

Carolina Reaper bola vyšľachtená v Karibiku a rovnako sa jej darí vo veľmi teplých oblastiach. Túto odrodu môžeme pestovať aj v domácich podmienkach mierneho pásma, musíme sa však riadiť základnými pravidlami, ktoré zabezpečia úspešné pestovanie.

Tento kultivar dorastá do výšky 160 centimetrov a rastie vo forme kra.

Carolina reaper heart

Chilli v Európe

Rôzne odrody chilli sa dostali do európy námornými trasami dobyvateľov a objaviteľov „nového sveta“.

Prví osadníci zo Španielska a Portugalska doniesli chilli spolu s tabakom a zemiakmi do ostatných častí sveta.

Schopnosť chilli krížiť sa s ostatnými paprikami viedla k tomu, že sa v rôznych oblastiach vyvinuli nové odrody, ktoré sa stali súčasťou kuchyne v mieste, kde vznikli.

Kapsaicín

Veľa čítame o počúvame o zdravotných benefitoch kapsaicínu, ako prospieva našemu zdraviu ako to s ním nepreháňať…Tu na Farme Macove pracujeme s informáciami  z praxe. Našu chilli Carolinu sme si otestovali zprava aj zľava..:)

Viete čo robiť  ak to s chilli preženiete?  Váš mozog vyhodnotí situáciu ako reálne popálenie a bolesť je ekvivalentná pocitu popálenia. Prvá pomoc:

  • cukor, med, chlieb, zemiak
  • citrónová šťava (alebo limetková)
  • olivový olej , avokádo
  • alkohol, mastné jedlo

Za tú pálivosť ako sme už zistili môže práve kapsaicín. 

Kapsaicín je rastlinný alkaloid, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť papriky. Je rozpustný v tukoch. Prispieva k podpore krvnej cirkulácie, zvýšeniu rýchlosti metabolizmu, stimulácii žalúdočnej sekrécie a tým k podpore zažívania. To sú hlavné účinky samotného kapsaicínu, ale hlavný zdravotný benefit poskytuje  chilli paprika sama o sebe. Obsahuje veľa potrebných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny : A, B, C, E, K a minerály ako železo, vápnik, horčík a nezabúdajme ani na vlákninu

Chilli papriky podporujú imunitu, detoxikujú a majú silné antiseptické aj antibiotické účinky. Pôsobia ako prevencia na kardiovaskulárne ochorenia, proti rakovine, cukrovke, astme, migréne aj depresii.

Sú vhodné ako doplnok chudnutia keďže obsahujú na 100g iba 37Kcal.